Gazdasági Hírtükör Archívum kisbanner

Gazdasági Hírtükör Archívum


Okmányhitelesítés

Okmányhitelesítés

Tisztelt Ügyfelünk!

Tájékoztatjuk, hogy Okmányhitelesítési irodánk a jelenlegi nyitvatartási rend szerint

2021. március 8-a után is változatlanul fogadja ügyfeleit.

Az ügyintézés során fokozottan kérjük a járványügyi és higiéniás intézkedések betartását!

Együttműködését ezúton is köszönjük!

 

OKMÁNYHITELESÍTÉSI IRODA:

Elérhetőségi adatok:

Cím: 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 9. I. emelet 1.

Telefonszám: (+36-1) 332 - 8551, (+36-1) 311 – 4824,

Fax: (+36-1) 311 - 4621

E-mail: titkarsag@pmkik.hu

Hivatali kapu: PMKIKOKMH – KRID: 164351923

Az ügyfélszolgálat rendje:

Hétfő - Csütörtök: 9.00 – 13.00

Péntek:                    9.00 – 12.00

Munkaszüneti és ünnepnapokon nincs ügyfélszolgálat

 

 

 

- Származási bizonyítványok kibocsátása, hitelesítése
- Kereskedelmi számlák és egyéb export-import okmányok hitelesítése
- ATA Carnet igazolványok kibocsátása, láttamozása


Helyszín: Budapest V. Kossuth Lajos tér 9.   I. emelet 1.    ( 4-es kapucsengő) 
Félfogadás: hétfő- csütörtök 9-13 óra,     péntek 9-13 óra
 

Telefon:  332 8551,    311 4824; 

Fax:  311 4621;

okmányhitelesítés


Gyakran ismételt kérdések

?

Hogyan kell az okmányt igényelni?

Az ATA vámokmányt a Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamara bocsátja ki. A vám és kísérő okmányok az Okmányhitelesítő irodánkban,  Budapest V. Kossuth Lajos tér 9.   I. emelet 1.    ( 4-es kapucsengő) - Félfogadás: hétfő- csütörtök 8-15:30 óra,     péntek 8-13:30 óra - megvásárolhatóak, az utazási tervnek megfelelő összeállításban, melyeket az ügyfél értelemszerűen írógéppel vagy nyomtatott nagybetűvel kitölt. A kitöltött okmányt a kamara ellenőrzi és láttamozza, amely azt jelenti, hogy kezességet vállal a kiváltóért a Nemzetközi Kereskedelmi Kamaránál. A láttamozásért a kamara az okmány kibocsátásakor láttamozási díjat kér, amelynek összege a kivitt áru értékétől függ. A láttamozási díjon kívül biztosítékot (kauciót) kérünk. A kauciót az ügyfél az áru visszahozatalát követően a szabályosan igazolt okmány visszaszolgáltatásakor visszakapja.
?

Mi az ATA Carnet érvényessége?

Az igazolvány 1 évre szól, de bármely vámhivatal bekorlátozhatja ennél rövidebb időtartamra az érvényességet. Ebben az esetben a vámhivatal által megállapított időpontot kell figyelembe venni a visszahozatalnál.
Ha elvész az ATA, másolatot kell kérni, melyet érvényesíttetni kell az indító belföldi és külföldi vámhivatallal. A másolatot a kibocsátó kamaránál kell kérni, és ebben az esetben csak az okmány árát kell fizetni.
Egyes országok (pl. az Európai Unió) lehetővé teszi, hogy egy új igazolvány kiváltásával meghosszabbítsák az áru tartózkodási határidejét további 1 évre (Anschlusscarnet vagy Replacement Carnet). Ez azonban csak az eredeti okmány lejárta előtt lehetséges. Fontos tudni, hogy az új csatlakozó ATA-t kezeltetni kell a hazai és külföldi vámhivatallal is (ahol átlépte a határokat), hogy az okmány életbe lépjen és az előjegyzési határidőt meghosszabbítsák. Meghosszabbítás esetében a teljes láttamozási díjat újra be kell fizetnie a kibocsátó kamaránál.
?

Hiányosan kezelt ATA Carnet?

Az utóbbi időben felmerült ATA Carnet reklamációk során néhány esetben a külföldi vámhatóság nem fogadta el a kibocsátó ország vámhivatalának igazolását arra vonatkozóan, hogy az ATA Carnet fedezete mellett szállított vámáru visszaérkezett Magyarország területére.
A magyar vámhatóság által vámkezelt Egységes Vámárunyilatkozaton igazolt visszalépés nem szolgált elegendő bizonyítékul - egyes esetekben - a külföldi vámhatóság számára, így elutasították azt illetve kérték az ATA Carnet re-export ill. re-import tőszelvényének bemutatását. (Az elutasítás oka a hiányos, ATA szám nélküli illetve a hivatalos - angol, francia, német - nyelv helyett a nemzeti, magyar nyelvű kitöltés lehet.)
Abban az esetben, ha az ATA tulajdonosának nem állt módjában bemutatni az említett tőszelvények másolatát a vámhivatal követelheti a kiszabott vámteher megfizetését.
?

Milyen árukat szállíthatunk ATA Carnet-vel?

A kivitt árunak változatlan állapotban kell visszaérkeznie.
Kivihető vele gyakorlatilag minden áru, amely általában vámelőjegyzésben szállítható és amely nem romlandó, a kinttartózkodás alatt nem kerül elfogyasztásra, a kinttartózkodás alatt nem kerül feldolgozásra, bedolgozásra vagy javításra.

Óvadék (kaució) minimum 15.000 Ft.
?

Mit jelent az ATA Carnet, és hol használható?

Az ATA Carnet nemzetközi árukiviteli vámelőjegyzéses okmány.
Használható:
  • kiállítási áruk kereskedelmi vásárokra, bemutatókra és hasonló eseményekre,
  • kereskedelmi minták bevitelére,
  • koncertek, színházi előadások, oktatási anyagok, sport felszerelések, tudományos berendezések, szerszámok, munkavégzéshez gépek bevitelére.
?

Mik az ATA Carnet használatának előnyei?

  1. Az ATA megfelelő példányszámban kiállítva helyettesíti a nemzeti vámokmányt belföldön és külföldön is. Csökkenti a papírmunkát a határon és megkönnyíti az előjegyzési procedúrát.
  2. Minden határon ki- és belépéskor kezeltetni kell (a tőszelvény az igazolványban marad). A határokon nem kell belépéskor vámletétet fizetni.
?

Mely országokba utazhatunk az ATA Carnet-tel?

Az ATA Carnet-et abban az esetben vehetjük igénybe, ha az ország, melybe szállítani kívánunk, szerepel az ATA-Egyezményhez csatlakozott alább felsorolt országok között:
Andorra, Algéria, Anglia, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Luxemburt, Bulgária, Kanada, Elefántcsontpart, Cyprus, Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Gibraltár, Görögország, Hong Kong, Horvátország, Magyarország, Izland, India, Írország, Izrael, Kína, Olaszország, Japán, Dél-Kórea, Libanon, Yugoslav Republic of Macedonia, Malaysia, Málta, Marokkó, Mauritius, Hollandia, Új-Zéland, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, Szenegal, Singapur, Szlovákia, Szlovénia, Dél-Afrika, Spanyolország, Sri Landa, Svédország, Svájc, Thaiföld, Tajvan, Törökország, Tunézia, Usa. (Jugoszlávia időlegesen felfüggesztve)
2000. 05.15-től Oroszország is belépett az ATA tagországok körébe, ahol az ATA Carnet vámokmány nem használható: postai forgalomban, tranzit forgalomban (tehát Oroszország csak célországként szerepelhet), olyan áruk fedezetéül, amelyek nem rendelkeznek kísérő okmánnyal (pl. fuvarlevél). A vámhivatalok kizárólag a hivatalos nyitvatartási időben végeznek vámkezelést ATA igazolvánnyal.
Az igazolványt orosz nyelven kell kitölteni. Amennyiben más nyelven történt a kitöltés, az orosz vámhivatal kérheti a fordítást.
Az ATA igazolvánnyal szállított fogyasztási cikkek Oroszországba való bevitele nem engedélyezett.

2000. augusztus 21-től Litvánia 57. tagként csatlakozik az ATA Egyezményhez. A litván vámhatóság az Isztambuli Egyezményt fogadta el, amely a következő általános előírásokat tartalmazza:
1. Litvániában az ATA igazolvány nem használható postai forgalomban. Érvényes viszont tranzit forgalomban, és használható olyan ráuk fedezetéül is, amelyek egyéb okmányok kísérete nélkül érkeznek. (Pl. fuvarokmány, számla nélkül)
2. A litván határvámhivataloknál 24 órában, a rendeltetési vámhivataloknál pedig 8-tól 17 óráig van lehetőség az ATA igazolvány kezeltetésére. (Hivatalos nyitvatartási idő)
3. Az igazolványt litván illetve angol nyelven kell kitölteni. Amennyiben más nyelven történik a kitöltése, a litván vámhatóság követelheti a fordítást.
Speciális előírások:
1. A belföldi árutovábbításhoz, a határvámhivataltól a rendeltetési vámhivatalig való továbbításhoz a kék színű tranzit szelvény szükséges.
2. Az alábbi 15 vámhivatal fogadja el az ATA igazolványt:
Alytus, Kaunas, Klaipeda, Marijampole, Panevezys, Siauliai, Taurage, Telsiai, Mazeikiai, Utena, Vilnus és a repülőterek.
A garantáló szervezet neve: Association of Lithuanian Chambers of Commerce, Industry and Crafts
Országkód: LT