TÁJÉKOZTATÁS

AZ EGYÉNI VÁLLALKOZÓI TEVÉKENYSÉG GYAKORLÁSÁVAL KAPCSOLATOS ÜGYINTÉZÉSBEN BEKÖVETKEZETT VÁLTOZÁSOKRÓL
 

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény 2020. július 1. napjától hatályos módosulása értelmében a továbbiakban a gazdasági kamarák nyújtanak tájékoztatást az egyéni vállalkozói tevékenység folytatásához szükséges információkról, az egyéni vállalkozói tevékenység folytatásáról, a képesítéshez, valamint a hatósági engedélyhez vagy bejelentéshez kötött gazdasági tevékenységekről [3/A.§ (4) bekezdés].

Tájékoztatjuk továbbá Önöket, hogy fent hivatkozott törvény, illetve az egyéni vállalkozók nyilvántartásával összefüggő részletszabályokról szóló 254/2018. (XII.18.) Korm. rendelet értelmében 2020. július 1-ei hatállyal a Belügyminisztérium – az egyéni vállalkozók nyilvántartásának vezetésével összefüggő valamennyi – hatáskörét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal veszi át.

Nem változott, így az egyéni vállalkozók továbbra is a Webes ügysegéden keresztül jelenthetik be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé a tevékenységükkel kapcsolatos eseményeket: a tevékenység  megkezdését, az adatváltozás bejelentését, a szünetelést, a szünetelés utáni folytatást és a tevékenység megszüntetését.

https://www.nyilvantarto.hu/ugyseged/EgyeniVallalkozasKerelemInditasa.xhtml

Ugyancsak a Webes ügysegéd útján van lehetőség benyújtani a nyilvántartásában kezelt adatok igazolására szolgáló hatósági bizonyítvány iránti kérelmet.

https://www.nyilvantarto.hu/ugyseged/EgyeniVallalkozasKerelemInditasa.xhtml

Az Egyéni Vállalkozók Nyilvántartásában szereplő adatok - a nyilvántartási szám és az adószám alapján - továbbra is lekérdezhetők a www.nyilvantarto.hu/evny-lekerdezo/oldalon.