Rendezvények az MFKB projekt keretében

Rendezvények az MFKB projekt keretében

A Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara kiemelkedően fontos területnek tartja, az oktatás és képzés területét. Lényeges számunkra, hogy mind a szakképzésben érdekelt vállalkozók, mind a szakképző intézmények, mind pedig az Oktatási Bizottság naprakész információkkal rendelkezzen az MFKB projekt előrehaladásáról.

Minden érdekelt fél ismerje meg, a felsőfokú, a középfokú szakképzés valamint a felnőttképzés területén elindult változásokat és saját nézőpontjával, ötleteivel, felvetéseivel visszajelzést is adjon számunkra arról.

A fenti célok megvalósítása érdekében az alábbi szakmai rendezvények megrendezésére került sor.

 

Archív

 

Kibővített Oktatási Bizottsági ülés, 2014. július 10.

2014. július 10 – én a BPMFKB által összehívott Oktatási- és a Nemzetközi Bizottsági ülésen több a szakképzés helyzetével foglalkozó témában hangzottak el előadások. Valamint konkrét nagyvállalati igények és együttműködési lehetőségek kerültek terítékre.

A Bizottsági ülésen az alábbi témák kerültek napirendre:

1.) Érd Megyei Jogú Város Településfejlesztési Koncepciójának és az ehhez kapcsolódóan a régió szükséges szakképzési irányainak bemutatása

Előadó: dr. Kupcsok Lajos – PMKIK főtitkár
 

2.) A Simens cég humánerőforrás stratégiájának bemutatása, a szakképzési igények tükrében. A Siemens Oktatási Központ látogatás előkészítése

Előadó: Kárpáti György 
 

3.) Vizsgabizottsági, vizsgaelnöki delegálással kapcsolatos határozati javaslat megbeszélése; határozat meghozatala

Előadó: Oláh László
 

4.) A bécsi szakmai út beszámolója

Előadó: Szabóné Zéman Mária / Tóth Ferenc
 

5.) Az RFKB döntéseinek érvényesülése a 2013/2014 – es beiskolázási adatok alapján. (A fenti témájú GVI kutatás eredményeinek ismertetése.)

Előadó: Mihók Viktória
 

6.) Az MFKB javaslattételi mechanizmusának változása, a beiskolázási irány – arány meghatározásának tekintetében. Az Oktatási Bizottság döntés előkészítő szerepének lehetőségei 2014-ben.

Előadó: Mihók Viktória

Az előadások vitaindítóként szolgáltak a szakképzés változásáról, helyéről, szerepéről, lehetőségeiről általában, a régióban, és Pest megyében.

 

Oktatási Bizottsági ülés, 2014. november 27.

A Bizottsági ülés célja a PMKIK szakképzéshez kapcsolódó feladatainak bemutatása, a Bizottság és a Szakképzési csoport együttműködési szintereinek bővítése. Az Oktatási bizottsági ülésen az alábbi napirendi pontokhoz kapcsolódó előadások, projekt bemutatók hangzottak el:

1.) A Budapest és Pest megyei fejlesztési és képzési bizottság 2014/2015 évi feladatai
Előadó: Mihók Viktória BPMFKB Pest megyei programkoordinátor

2.) Ismertető az MKIK GVI Szakiskola 2014. kutatás eredményeiről
Előadó: Mihók Viktória BPMFKB Pest megyei programkoordinátor

3.) A tanulószerződés intézményrendszere – a duális szakképzés a Pest megyei gyakorlata
Előadó: Tóth Ferenc - szakképzési főelőadó

4.) A PMKIK Pályaorientációs tevékenysége
Előadó: Bott Katalin - pályaorientációs munkatárs

5.) Felnőtt képzés – Mesterképzés és az ehhez kapcsolódó pályázatok
Előadó: Szilágyi Erzsébet - mesterképzés képzési asszisztens és Molnár Csilla – projekt menedzser – asszisztens

6.) Egyebek 

„Törökbálinti Ősz” - Vásár és Kiállítás 2014. október 5.

A Törökbálinti Ősz elnevezésű programsorozat keretében szakképzéssel kapcsolatos előadásokat hallgattak meg e résztvevők, a „Hogyan lehet a kamara szakképzési szakértői munkáiba bekapcsolódni?”, a „Tájékoztatás a mesterképzésben és a gyakorlati oktatásban folyó pályázatokról” és a „Hogyan tovább?” Hasznos információk a továbbtanuláshoz témákban.

A szakképzési szekció bevezető előadását Szabóné Zéman Mária a PMKIK szakképzési vezetője tartotta „A munkaerő piaci kereslet előrejelzésének lehetőségei Pest megyében, hiányszakmák az elmúlt években” címmel.

 

Kihívások és lehetőségek a szak és felnőttképzés területén 2014. - szakképzési fórum 2014. november 7.

Mint minden évben, az idén is szakképzési fórumot szerveztünk annak érdekében, hogy a szakképzésben érdekelt vállalkozók és a szakképzéssel foglalkozó intézmények minél pontosabb és árnyaltabb képet kaphassanak a szak – és felnőttképzés aktuális kérdéseiről, a MFKB javaslatáról, a kormány szakképzési koncepciójáról.

1.) A Pest Megyei Kamara szerepvállalása a szakképzésben 
Előadó: Szabóné Zéman Mária PMKIK szakképzési vezető

Az előadás az alábbi részterületeket érintette: A megyei fejlesztési és képzési bizottság munkájának előkészítése – BPMFKB; A GVI által végzett „Szakiskola 2014” kutatás eredményeinek összefoglalása; A tanulószerződés intézményrendszere – Duális szakképzés; Pályaorientáció; Felnőtt képzés – Mester képzés

2.) Az iskolarendszerben és a felnőttképzés területén megszerezhető szakmák népszerűsége és piaci kereslete
Előadó: Óvári Márta Educatio Nonprofit Zrt munkatársa

3.) Az RFKB döntéseinek érvényesülése a 2013/2014 – es beiskolázási adatok alapján. (A fenti témájú GVI kutatás eredményeinek ismertetése.) 
Előadó: Mihók Viktória

4.) Az MFKB javaslattételi mechanizmusának változása, a beiskolázási irány – arány meghatározásának tekintetében. 
Előadó: Mihók Viktória

 

mfkb