’B’ alprojekt – Mesterképzés és mestervizsga

’B’ alprojekt – Mesterképzés és mestervizsga

 
Projekt megnevezése: TÁMOP-2.3.4.B-13/1-2013-0001 „Dolgozva tanulj!”
Kedvezményezett: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Konzorciumi támogatás összege: 1 191 169 501 Ft
Konzorciumi tag: Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara
Konzorciumi tag támogatási összege: 54 100 958 Ft
A kivitelezés kezdetének és befejezésének időpontja: 2014.01.02-2015.11.30.
Közreműködő Szervezet: www.szechenyi2020.hu
 

A Szakképzési törvény előírása szerint 2015. szeptember 1-jétől külső képzőhelyen gyakorlati oktatóként csak olyan szakember tevékenykedhet, aki rendelkezik adott szakmában mesterlevéllel.
Idézve pontosan a törvény szövegét, az alábbi: 
31. § (1) A gyakorlati képzést folytató szervezetnél folyó gyakorlati képzésben gyakorlati oktatóként olyan személy vehet részt, aki
a) megfelelő szakirányú szakképesítéssel és legalább ötéves szakmai gyakorlattal rendelkezik,
b) azon szakképesítések tekintetében, amelyekben a szakképesítésért felelős miniszter kiadta a mestervizsga követelményeit, mestervizsgával rendelkezik,
c) büntetlen előéletű, és
d) nem áll a gyakorlati képzési tevékenység folytatását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt.
Annak elősegítése érdekében, hogy ezt az előírást teljesíteni lehessen, elindul a TÁMOP 2.3.4. B. pályázati projekt a mesterlevéllel nem rendelkező gyakorlati oktatók számára, akik pályázhatnak 80%-os vissza nem térítendő támogatásra. Így kb. 60.000 Ft-os önrész befizetésével juthatnak mesteri képesítéshez adott szakmában. A felkészítő tanfolyamok 2014. szeptember hónapban indulnak.

A jelentkezés feltétele a szakmai végzettség adott szakmában, illetve a szakmai gyakorlat (rendelet előírása szerint szakmánként más és más) igazolása. A tanfolyamok időpontjai a jelentkezők függvényében alakul (egy csoport létszáma minimum 10-15 fő).

A JELENTKEZÉS MÓDJAI:

· Amennyiben személyesen hozza el a jelentkezési iratokat, a szakmai végzettséget igazoló dokumentumról, illetve a szakmai gyakorlatra vonatkozó igazolásról hiteles másolatot készítünk.
· Postai úton való küldés esetében, csak közjegyző által hitelesített dokumentumokat tudunk elfogadni.
A mestervizsgára felkészítő tanfolyam időtartama általában 180 óra (60 óra pedagógiai, vállalkozási ismeretek, 120 óra szakmai elmélet, gyakorlat). A képzés kb. négy-öt hónapot vesz igénybe (általában heti két alkalommal, egy hétköznap délután, és egy hétvégi napon történik az oktatás, ez általában péntek délután, és szombat). 
A regisztrációs díj 5.000 Ft, amelyet a jelentkezéskor kérünk megfizetni. 
A tanfolyamok helyszíne (általában Budapest, de igény szerint Pest Megye területén máshol is szervezünk 10 fő esetén), illetve indulási időpontja a jelentkezők számának függvényében változik.
Az alábbi szakmákban szervezünk leggyakrabban felkészítő tanfolyamot és vizsgát:
Bútorasztalos és épületasztalos, autószerelő, autóvillamossági szerelő, ács-állványozó, bádogos és épületbádogos, cukrász, fodrász, fogtechnikus, gázfogyasztó berendezés- és csőhálózat-szerelő, gáz-és tüzeléstechnikai műszerész, járműfényező, karosszérialakatos, kereskedő, kozmetikus, kőfaragó, kőműves, motorkerékpár-szerelő és -javító, műkőkészítő, nő szabó, szakács, szobafestő-mázoló tapétázó, villanyszerelő.

Érdeklődni, jelentkezni a következő elérhetőségen lehet:


Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara
1056 Budapest, Váci u. 40. (kedd-csütörtök)
Tel:317-8560; 30/397-7938
2045 Törökbálint, Kazinczy F utca 124/B. (hétfő-szerda-péntek)
Tel: 23/517-996
Szabóné Zéman Mária 
www.pmkik.hu; zeman.maria@pmkik.hu