Visszatérés a weboldalhoz

Mindenki ügyes valamiben! – Pályaorientációs nap

Mindenki ügyes valamiben! – Pályaorientációs nap

2021. október 12.

Gyömrői Fekete István Általános Iskola pályaorientációs napján mi is ott voltunk. Beszámolójukat megosztjuk, amely a honlapjukon is olvasható. Számunkra  élményekben és sikerekben gazdag nap volt, érdeklődő diákokkal és együttműködő, segítőkész pedagógusokkal. Így jó dolgozni! Köszönjük!

 

„Mi leszel, ha nagy leszel?” Generációk óta teszik fel ezt a kérdést szülők, nagyszülők, pedagógusok a gyerekeknek. A válasz leginkább a bizonytalanságot, tanácstalanságot tükrözi. „Még nem tudom.” „Nyolcadikban kiderül. Majd akkor eldöntöm.”

Sokan úgy hiszik, hogy a pályaválasztás csak a végzős, nyolcadikos tanulókat érinti, pedig ez nem így van. Orientálni, irányt mutatni, érdeklődési kört, kompetenciákat megismerni, érdekes szakmákkal találkozni már jóval korábban is lehet és érdemes. Ebben próbálunk segíteni tanítványainknak különböző programokkal, melyben nem először van segítségünkre a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációval foglalkozó munkatársai.

Szeptember 29-én, szerdán, izgalmas és látványos bemutatók keretében ismerkedhettek meg a felső tagozatos gyerekek számos szakma kihívásaival, lehetőségeivel. A motoros mentős szirénázó vasparipája mindenkit lenyűgözött, de ezen túl is fontos mozzanatokat ismerhettünk meg a sokszor nehéz mindennapokból. Az autószerelést a lányok is kipróbálhatták egy nagyon türelmes Polski Fiaton és egy kis vidám Smart járgányon. Csodás alkotások születtek a dekoratőr csoportok műhelyében, a divatos ruhák tervezése pedig szintén a gyerekek kreativitását tette próbára. Kiderült, hogy zseblámpát készíteni nem csak képzett villanyszerelők tudnak, és a bőrdíszműves tanoncok is csodás alkotásokkal büszkélkedhettek. A nagyobbak pályaismereti foglalkozáson vettek részt, és megismerkedtek a nemrégiben megváltozott iskolatípusokkal. Csillogó szemű „Gyémántbogarak” ismerték fel saját tehetségüket Vámos Robi kreatív rajzos foglalkozásán, mások pedig egy önismereti utazáson vettek részt az Életben maradni programon.

Ezek a foglalkozások azért is különlegesek, mert minden diáknak lehetősége van kipróbálni a különböző szakmák eszközeit, létrehozni egy kis alkotást, bátran kérdezni, kötetlenül beszélgetni. 

Köszönjük a szervezőknek és az előadóknak ezt az élményekkel, újdonságokkal teli napot!

 


Tanulj szakmát!

 

 

 

 

pályaorientáció