Hogyan vezessem az e-építési naplót szakszerűen és jogszerűen?

2019. március 6. | Általános hír

A Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara (PMKIK) az érdeklődői igények szerint az elektronikus építési napló vezetéséről kis csoportos interaktív konzultációkat szervez neg...
Hogyan vezessem az e-építési naplót szakszerűen és jogszerűen? structure-content-more-text

ÉPÍTŐIPARI FÓRUM - 2018 november 26. Elhangzott előadások

2018. december 6.

A magánépítkezések problémakörei Miből alakulnak ki vitás helyzetek az építőiparban, a TSZSZ gyakorlati tapasztalatai alapján? Milyen esetekben fordulhatnak az építtetők, a kivitelezők, a ...
ÉPÍTŐIPARI FÓRUM - 2018 november 26. Elhangzott előadások structure-content-more-text

„Ki ezért a felelős?” 2017. december. 12. előadások anyagai

2017. december 19. | Előadás

2017. december 12-én  a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara Magyar – Szlovák Üzleti és Tájékoztatási Központjában nagy sikerrel zárult a  „Ki ezért a felel...
„Ki ezért a felelős?” 2017. december. 12. előadások anyagai structure-content-more-text

Villanyszerelési és vízközmű bekötési bejelentési kötelezettség 2017. szeptember 1-től

2017. augusztus 3. | Általános hír

2017. szeptembert 1-től be kell jelenteni a villanyszerelési, illetve vízközmű-bekötési tevékenységet a műszaki biztonsági hatóságnál. A szabályozást a villanyszerelők bejelentéséről és nyilv...
Villanyszerelési és vízközmű bekötési bejelentési kötelezettség 2017. szeptember 1-től structure-content-more-text

"Hogyan építkezzünk 2017-ben" építőipari fórum előadásainak anyagai - 2017. március 28

2017. április 6. | Előadás

A Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara Magyar – Szlovák Üzleti és Tájékoztatási Központ „Hogyan építkezzünk 2017-ben?” című építőipari fórumának előadásaina...
"Hogyan építkezzünk 2017-ben" építőipari fórum előadásainak anyagai - 2017. március 28 structure-content-more-text

Megyei Építőipari Fórum 2016. október 27. előadásai

2016. november 23. | Előadás

2016. október 27-én  a  Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara Magyar – Szlovák Üzleti és Tájékoztatási Központjában nagy sikerrel zárult a  „Kérdések és ...
Megyei Építőipari Fórum 2016. október 27. előadásai structure-content-more-text

Okostelefonos támogatást kap az építőipar

2016. május 23. | Általános hír

Már letölthető az elektronikus építési napló androidos mobilokra fejlesztett változata. Az alkalmazással a felhasználók okostelefonon vihetnek fel napi jelentéseket és eseti bejegyzéseket a kivitel...
Okostelefonos támogatást kap az építőipar structure-content-more-text

Elektronikus építési napló

Elektronikus építési napló

Az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009 (IX.15.) kormányrendelet szerinti elektronikus építési naplót (e-építési naplót) kell vezetni azon az építőipari kivitelezési tevékenységek esetén, amelyek általános építmények esetében 2013. október 1-jét követően kezdődtek meg. (1)

Akik a kormányrendeletben meghatározott időpont előtt már papíron kezdték el a naplóvezetést, azok papír alapon be is fejezhetik azt.

Az építési napló vezetésére, tartalmára vonatkozó szabályok nem változnak meg az elektronikus építési napló bevezetésével, viszont az alkalmazás segíti a szabályoknak megfelelő építési napló vezetést.

Kötelezően építési naplót kell vezetni minden építésügyi hatósági engedélyhez (ideértve a sajátos építményfajtákra vonatkozó engedélyezési szabályokat is) vagy tudomásulvételi eljáráshoz kötött, építőipari kivitelezési tevékenység végzéséről.

Olyan esetekben, amikor jogszabály az építési napló vezetését nem teszi kötelezővé,- az építtető és a vállalkozó kivitelező megállapodása szerint - az építési napló önkéntesen is vezethető elektronikusan az e-építési napló alkalmazásban.

Egy építési beruházáshoz a több papír alapú napló helyett csak egy elektronikus építési tartozik. Ezzel együtt megszűnt a kivitelezés megkezdéshez kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettség és tudomásul vételi eljárás, de építményfajtától függetlenül minden építtetőnek az Országos Építésügyi Nyilvántartás (OÉNY) nyilvános felületén keresztül (https://www.e-epites.hu/oeny/) kell kezdeményeznie az elektronikus építési napló készenlétbe helyezését.

Az e-építési napló, mint webes alkalmazás a vezetésére kötelezettek és a bejegyzésre vagy betekintésre jogosultak számára ügyfélkapus azonosítás után bárhonnan, a nap bármely szakában elérhető.

Így a kivitelezés teljes folyamata nyomon követhető, távolról is figyelemmel kísérhető az egyes építkezések készültségi foka, az épp folyó építési tevékenységek.

Az alkalmazás számítógépet, és internet kapcsolatot igényel, de nem szükséges semmilyen programot megvásárolni. Hálózati lefedettség hiányában, illetve egyéb (műszaki) probléma fennállása esetén offline (internet kapcsolat nélküli) naplóvezetés is lehetséges. Az így készült bejegyzéseket maximum 3 naponként fel kell tölteni az elektronikus alkalmazásba.

Az e-építési napló megnyílik, ha az első főnaplót megnyitják. Az e-építési napló mindaddig megnyitott állapotban van, amíg az utolsó e-főnaplót is le nem zárták és a beruházás a használatbavételi engedélyezéssel vagy egyéb módon teljesen be nem fejeződött, és a legutolsó terület-visszaadási aktus is le nem zárult.

A lezárt elektronikus építési naplók elektronikus formában kerülnek megőrzésre. Az archiválás központi tárhelyen történik. Szükség esetén a napló nyomtatását is könnyen meg lehet oldani.

Az e építési napló készenlétbe helyezésével, megnyitásával, vezetésével és lezárásával kapcsolatos tájékoztató, és oktatási anyagok, segédletek folyamatosan frissítve elérhetőek a  http://www.e-epites.hu/e-naplo honlapon.

A szakmai szervezetek, kamarák így a PMKIK is oktatásokat szerveznek az e építési napló használatával kapcsolatban.

Kamaránk két féle előadással áll az építőipari vállalkozók rendelkezésére.

Az e – naplóval ismerkedők számára az előadás és kiscsoportos gyakorlat témái:

  • az e- napló vezetésének megkezdéséhez legszükségesebb eszközök, jogszabályok
  • a saját profil kialakítása
  • az e – napló készenlétbe helyezése
  • szerződések feltöltése – a TSZSZ szerepe
  • az e – napló vezetése lépésről lépésre

Az e – naplót már használók a naplóhasználat problémás területeiről tájékozódhatnak. Bemutatjuk a naplóhasználat során építésfelügyeleti szempontból elkövetett tipikus hibákat, válaszolunk a jelenlévők naplóvezetéssel kapcsolatos kérdéseire, valamint lehetőséget biztosítunk a résztvevők közti tapasztalatcserére is.

A rendezvényeken a részt vevők azt is megtudhatják mikor érdemes és milyen módon vehetik igénybe a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv szolgáltatásait.

Az Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara által havi rendszerességgel szervezett oktatásokról tájékozódhatnak a kamaránk honlapján: www.pmkik.hu, valamint az alábbi elérhetőségen: Mihók Viktória építőipari referens mihok.viktoria@pmkik.hu

 


(1) A hivatkozott kormányrendelet szerinti elektronikus építési naplót kell vezetni továbbá azon az Európai Uniós beruházásból megvalósuló általános építmények tekintetében 2014. január 1-jét, sajátos építményfajták tekintetében a víziközmű és vízgazdálkodási építmények, valamint a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalról és a területi mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságokról szóló 320/2010. (XII. 27.) Korm. rendeletben megjelölt sajátos építményfajták vonatkozásában 2014. július 1-jét, a honvédelmi és katonai, továbbá a nemzetbiztonsági célú valamint elektronikus hírközlési építmények tekintetében a 2014. október 1-jét, a közlekedési építmények vonatkozásában 2015. január 1-jét, az atomenergia alkalmazására szolgáló építmények és a bányafelügyelet hatáskörébe tartozó egyes sajátos építményekre vonatkozó építésügyi hatósági eljárások szabályairól szóló 53/2012. (III. 28.) Korm. rendelet hatálya alá tartozó építmények tekintetében a 2016. október 1-jét követően kezdődnek meg.

 


Okostelefonos támogatást kap az építőipar

Okostelefonos támogatást kap az építőipar

Okostelefonos támogatást kap az építőipar

2016. május 23. | Általános hír

Már letölthető az elektronikus építési napló androidos mobilokra fejlesztett változata. Az alkalmazással a felhasználók okostelefonon vihetnek fel napi jelentéseket és eseti bejegyzéseket a kivitelezés helyszínén, a megrendelők pedig saját készülékükön bárhol, bármikor nyomon követhetik az építkezés fázisait. Az építésügyi fejlesztés a hagyományos E-építési naplóval szinkronban működve, a nyilvános tesztidőszak tapasztalatait felhasználva május 19-től segíti az építőipari szereplőket.

 

Az április 6-án indult nyilvános tesztidőszakot követően május 19-től élesben is letölthető az elektronikus építési napló androidos operációs rendszerre kifejlesztett alkalmazása a Google Play áruházból. Az áprilisi felhívás nyomán 24 óra alatt több száz felhasználó jelentkezett tesztelésre. Az építőiparban nagy érdeklődéssel várt fejlesztésre kivitelezők, építészek, műszaki ellenőrök, építőipari vállalkozók és saját házukat építtető magánszemélyek is kíváncsiak voltak.

 

Az egy hónapos tesztidőszak alatt a vártnál sokkal kevesebb hibajelzés, ezzel szemben több pozitív visszajelzés érkezett az alkalmazással kapcsolatban” – mondta el Both András, a Lechner Tudásközpont infokommunikációs igazgatója. „Fejlesztőként legfőbb célunk, hogy a lehető legjobban megfeleljünk az építőipar igényeinek, tehát az alkalmazás funkcióit tekintve minél inkább közelítsen a teljes elektronikus építési napló tudásához, ugyanakkor felülete legyen átlátható és egyszerűen használható. Az építkezéseken ugyanis nincs mindig megfelelő alkalom összetett feladatok elvégzésére, egy bonyolult struktúrájú weboldalon. Az okostelefonos alkalmazással eseti bejegyzéseket vagy napi jelentéseket könnyedén felvihetünk a rendszerbe az építkezés helyszínén, munka közben is „– tette hozzá a fejlesztést irányító szakember.

 

Az ingyenesen letölthető mobilnapló felépítése, hozzáférési hierarchiája és szabályai megfelelnek a hagyományos elektronikus építési napló szabályainak. Az egyelőre android operációs rendszerrel működő okostelefonokra – majd augusztustól iOS-re is – kifejlesztett alkalmazás célja, hogy számítógép vagy laptop nélkül bárhol, gyors hozzáféréssel, kis adatforgalommal, biztonságosan tegye elérhetővé az E-naplót. Új napló megnyitása, a törzsadatok felvétele és a fastruktúra kialakítása továbbra is csak asztali gépen vagy laptopon lehetséges, de a leggyakrabban használt, az építési folyamatot végigkísérő jelentések menet közben, akár az állványzatról is felvihetőek. A felület ugyanígy használható betekintésre; az építtetők számára jelentések és bejegyzések olvasása már mobiltelefonon is lehetséges, gyakorlatilag bárhol, bármikor.

 

A Lechner Tudásközpont által fejlesztett mobil E-építési napló az első okostelefonos építésügyi alkalmazás, melyet a tervek szerint hamarosan továbbiak is követnek.

 

Az alkalmazás letölthető ezen a linken, a részletes használati leírás ugyanitt, valamint az alkalmazás weboldalán is megtalálható.

 

2016. május 20.

e-napló