Ugrás a főmenühöz Ugrás a divíziómenühöz Ugrás a tartalomhoz Ugrás a lábléchez

Aktuális:

Friss hírek, események, rendezvények, előadások, kiállítások
<<
>>
2019 Érdi Nyitnikék - Kiállítói lista
Az Érdi Nyitnikék Kiállítói listája az alábbi linken érhető el: https://szervezo.pmkik.hu/2019/erdi-...
Ingyenes belépő az IPAR NAPJAI - MACH-TECH kiállításra
Ingyenes belépő az IPAR NAPJAI - MACH-TECH kiállításra
Kedves Vállalkozónk! Ezúton meghívjuk Önt az Ipar napjai – MACH-TECH (2019. május 14-17. Hunge...
Belső motiváció - a megfizethetetlen hajtóerő - tréning 2019.04.25
M E G H Í V Ó A Budapesti Területi Klub vezetősége tisztelettel meghívja az érdeklődő vállalkozó...
A FOGLALKOZTATÁSPOLITIKA AKTUÁLIS KÉRDÉSEI SZAKMAI-MÓDSZERTANI MENEDZSERKONFERENCIA
Slovak Matchmaking Fair Nitra 2019
A Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara H I R D E T M É N Y E időközi kamarai küldöttválasztásról
A Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara H I R D E T M É N Y E időközi kam...
CONSTRUMA kedvezményes jegy
CONSTRUMA kedvezményes jegy
Tisztelt Látogatónk, Partnerünk! A CONSTRUMA, a régió vezető építőipari szakkiállítására idén áprili...
KOZMETIKUS MESTERVIZSGÁRA FELKÉSZÍTŐ TANFOLYAM EGY HELYEN
KOZMETIKUS MESTERVIZSGÁRA FELKÉSZÍTŐ TANFOLYAM EGY HELYEN
JELENTKEZÉS FELTÉTELE: KOZMETIKUS VÉGZETTSÉG + 5 ÉVES SZAKMAI GYAKORLAT IGAZOLÁSA (munkáltatói igazo...
JELENTKEZZEN TÁRSKIÁLLÍTÓNAK az Ipar Napjai Kiállításra!
A Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara az idei évben is részt vesz az Ip...
TÁTRA EXPÓ /TATRA EXPO 2019. április 26-28., Poprádi Aréna
TÁTRA EXPÓ /TATRA EXPO 2019. április 26-28., Poprádi Aréna
Tisztelt Üzleti Partner! Használja ki a lehetőséget, és vegyen részt az alacsony költségű, szlovákia...
Focus Ungheria 19 marzo 2019
La Camera di Commercio Italiana per l’Ungheria e Confindustria Macerata In collaborazione con l’Am...
ÉRDI NYITNIKÉK - Tavaszi Vásár és Kiállítás
Tisztelt Vállalkozó! Tisztelt Kamarai Tagtársunk! Tisztelt Partnerünk! Örömmel adunk hírt, egyúttal ...
BELGABIZ SEMINAR on 7th of March 2019
Pályázati igények felmérésére – Innovációs Roadshow
Pályázati igények felmérésére – Innovációs Roadshow
Partneri Meghívó Tisztelt Partnerünk! Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint a...
Legyen Ön is kiállítónk a CONSTRUMÁN! 38. Nemzetközi építőipari szakkiállítás
!Legyen Ön is kiállítónk a CONSTRUMÁN! 38. Nemzetközi építőipari szakkiállítás Ismét megrendezésre...
WEEKLY INFO & NEWS
"WEEKLY INFO & NEWS" Buongiorno, Siamo giá alla terza uscita del "Weekly Info & News", il nuovo...
TÁJÉKOZTATÁS A 2019. ÉVI ADÓJOGSZABÁLY VÁLTOZÁSOKRÓL, AKTUALITÁSOKRÓL. 2019. FEBRUÁR 14. Gödöllő - Elhangzott előadások
Tájékoztatás a 2019. évi adójogszabály változásokról, aktualitásokról. Előadók: A NAV Ügyfélkapcsola...
"WEEKLY INFO & NEWS"
"WEEKLY INFO & NEWS" Buongiorno, Con la presente abbiamo il piacere di inviarvi la seconda "Wee...
TÁJÉKOZTATÁS A 2019. ÉVI ADÓJOGSZABÁLY VÁLTOZÁSOKRÓL, AKTUALITÁSOKRÓL. 2019. FEBRUÁR 05. TÖRÖKBÁLINT - Elhangzott előadások
Tájékoztatás a 2019. évi adójogszabály változásokról, aktualitásokról. Előadók: A NAV Ügyfélkapcsola...
Tájékoztatás a PMKIK Szépségiparosok Klubjának alakuló rendezvényéről
Miről is szól ez a rendezvény? Ez egy rendezvénysorozat első alkalma melyre szeretettel meghívun...
Visszatérés a weboldalhoz

Az önálló régió mellett döntött a Pest megyei közgyűlés

Az önálló régió mellett döntött a Pest megyei közgyűlés

Az önálló régió mellett döntött a Pest megyei közgyűlés

2015. október 30.

Pest Megye Önkormányzatának Közgyűlése egyhangúlag támogatta az önálló Pest megye régió kialakítását.

Pest megye társadalmi-gazdasági fejlődésében (a 2007-13 közötti időszak adatait is megvizsgálva) több területen komoly visszaesés tapasztalható, és ezen visszaesés jelentős részben összefügg a megyei fejlesztésekre jutó források csekély voltával. Ezért a közgyűlés javasolja a kormány részére, hogy a 2016. évi regionális lehatárolás felülvizsgálata során Pest megye önálló NUTS-2-es régióvá válásáról szülessen döntés.

A képviselők egyben döntöttek arról is, hogy felkérik a megye települési önkormányzatait, hogy a Pest megye önálló régióvá válásának támogatását képviselőtestületi határozattal fejezzék ki.

Pest Megye Közgyűlése az elmúlt másfél évtized során több alkalommal foglalkozott az önálló régió kérdésével, annak érdekében, hogy a valós fejlettségének megfelelő statisztikai besorolásba kerüljön Pest megye.

Jelenleg a megye a fővárossal közösen alkotja a Közép-magyarországi régiót (KMR). A régió speciális helyzetét az okozza, hogy az egy főre jutó GDP tekintetében – Budapest hatása miatt – a közösségi átlag fölött áll, ezért – eltérően a többi hat magyar régiótól – 2015-2020 között nem jogosult olyan mértékű és feltételrendszerű európai uniós támogatásokra, mint a közösségi átlag 75 százaléka alatti legfejletlenebb régiók.

A régióban elérhető források csökkenése elsősorban Pest megyét érinti hátrányosan, mivel Pest megye Budapest nélkül a kevésbé fejlett régióknak számítana. Ez a megye számára lényegesen több forrást jelentene a gazdasági szereplőknek, és a közszféra fejlesztéseihez.

Nem ismeretlen ez az elszakadással járó megoldás máshol sem, például Prágától és Berlintől is megszabadult a saját agglomerációja.

A közgyűlés döntését üdvözölte Szűcs Lajos, Pest megye miniszteri biztosa, korábbi megye elnök.

forrás: pestmegye.hu

Szétválhat Budapest és Pest megye az EU-pénzek érdekében!

A közép-magyarországi régió számára 2020-ig járó szűkös uniós források miatt annak vizsgálatán dolgozik egy munkacsoport a Miniszterelnökségen, hogy szét lehet-e választani a közép-magyarországi régiót és ha igen, akkor milyen módon - jelezte egy mai uniós pályázati konferencia keretében Dányi Gábor. A Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára hozzátette: addig, amíg ez a kérdés eldől, azt is vizsgálja ez a munkacsoport, hogy milyen módon lehet kompenzációt nyújtani a központi régió intézményeinek a szűkös uniós források miatt. 

Dányi a Pályázati Tanácsadók Országos Szövetsége (PÁTOSZ) konferenciáján megjegyezte, hogy több tényező (visszatérítendő és nem visszatérítendő források körüli csúszások, azok kombinációja körüli dilemmák) együttese miatt valószínűleg csak a jövő év első felében tudnak megjelenni a GINOP-hoz tartozó energetikai pályázatok és várhatóan azonnal valamilyen kombinált termék formájában jöhetnek majd ki. Az energetikai pályázatok jövő évre átcsúszása egyébként múlt heti lapinformációban már felbukkant.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy jelenleg csaknem kész státuszban van mintegy 1700 milliárd forintnyi keretösszegű uniós pályázat, igaz ebből mintegy 1200 milliárd forintnyi közlekedésfejlesztési beruházásokhoz kapcsolódik majd. A fennmaradó mintegy 500 milliárd forintból mintegy 361 milliárd pedig a GINOP-hoz tartozik, ahogy azt tegnap az NGM államtitkára jelezte. Ebből 90 milliárd forintnyi K+F pályázat egyébként tegnap este meg is jelent.
 

A Dányi által a különböző szakmai kérdésekre elmondott főbb üzenetek:

 
 • A munkacsoport a központi régió szétválasztásával párhuzamosan azt is vizsgálja, hogy ha megtörténne a szétválasztás, akkor addig az időpontig milyen mértékben és milyen módon lehetne kompenzációt nyújtani a központi régióban működő intézményeknek, vállalkozásoknak. Említése szerint egyelőre a lakosságszám arányos kompenzáción gondolkodnak.
 • Az Európai Bizottság felé jövő februárig kell jelezni azt, hogy az egyes országok területén lévő ún. NUTS-II. régiók területén akar-e változtatni az adott ország és ha igen, akkor milyen módon, milyen formában.
 • Dányi hangsúlyozta, hogy a munkacsoport még nem végzett a feladattal, így se döntés előkészítő anyag, se döntés nem született a kérdésben, de számos érv felhozható a központi régió szétválasztása mellett.
 • Érzékeltette: azt azonban nagyon át kell gondolni, hogy egy ún. "lyukas régió" jöjjön-e létre (csak Budapest válik ki közigazgatásilag, pontosabban a NUTS-II. régió szempontjából a központi régióból), vagy Pest-megye "feloszlik", azaz több darabban a területével határos régiókba olvadnak bele az egyes részei.
 • Dányi azt is hangsúlyozta: Budapest fejlettségi mutatói miatt az nem valószínű, hogy Budapest területét tovább lehetne bontani a magasabb uniós támogatási intenzitás, illetve keretösszegek érdekében.
 • (Érdemes megjegyezni, hogy a közép-magyarországi régió számára eldöntött VEKOP 7 évre szóló teljes forráskerete mintegy 283 milliárd forint, és ebből mindössze néhány tízmilliárd forint várható a vállalkozók számára különböző pályázatok formájában. Emiatt már régebb óta látható az a szakmai felvetés,hogy a rendkívüli forrásínség miatt kezdeni kell valamit a központi régióval, mert a mai konferencián is volt felvetés, amely szerint a megye peremterületei semmivel sincsenek jobb helyzetben, mint pl. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye.)
 • Dányi jelzése szerint az energetikai pályázatok meghirdethetőségét jelentősen csúsztatta az, hogy az Európai Bizottság előbb tavaly novemberre, majd idén tavaszra, nyárra, jelen állás szerint pedig idén télre ígéri annak az iránymutatásnak a kiadását, hogy milyen elvek mentén kell felállítani az egyes tagállamokban a visszatérítendő uniós források 2020-ig tartó elosztási rendszerét.
 • Amint a Portfolio szeptember elején elsőként megírta, az a kormánydöntés született, hogy nem várunk tovább erre, hanem az MFB kiír egy közbeszerzéstaz országszerte legalább 400 ponton létrejövő MFB pontok érdekében, hogy a visszatérítendő források (hitel, garancia, kockázati tőke) fizikai elosztási rendszere minél hamarabb fel tudjon állni. Ennek konkrétumairól külön interjút is készítettünk az Miniszterelnökség helyettes államtitkárával.
 • Az energetikai pályázatok megjelentetését a fenti ok mellett az is jelenősen csúsztatta, hogy nagy vita volt arról: ezen kiírásokat milyen módon hirdessék meg (csak vissza nem térítendő, vagy legyen benne visszatérítendő forrás is, ha pedig ilyen kombinált lenne, akkor mi legyen az aránya). A helyettes államtitkár megjegyezte, hogy a megújuló energiafelhasználás terjedését is segítő pályázatokban mindenképpen célszerű lenne a visszatérítendő források alkalmazása is már rögtön az első kiírásoktól kezdve kombinált termékek formájában.
 • Egy másik kérdésre válaszolva Dányi jelezte: bár az Európai Bizottság auditján "leszerepelt", de nincs elvetve, hogy telephely-vásárlási pályázat is legyen a GINOP keretében, azaz várható majd ilyen kiírás is.
 • Egy másik kérdésre leszögezte: a Bizottság komplex elvárásainak (pl. minél nagyobb fókuszáltság) úgy lehetett megfelelni, hogy a kormány végül a termelő ágazatok fejlesztését vállalta a szolgáltató szektorral szemben a GINOP 1-es prioritásában és ezen a döntésen már nem lehet változtatni.
 • Arra a kérdésre, hogy az ebbe a prioritásba tartozó feldolgozóipari kapacitásbővítési pályázat jövőre is várható-e (mivel az ideiek már kimerültek), igennel felelt tekintettel arra, hogy a 7 évre szóló keret 420 milliárd forint.
 • Az új elektronikus pályázói felületen várhatóan október 15-ig megjelenik az időszaki és a záró kifizetési igénylési modul, mivel már átment a teszteken és most az IH teszteli az új rendszert. A kérdés nyilván azért is sürgető, mert a tavaly őszi GINOP-pályázatokon nyertesek közül sokan már meg is valósították a projektet, de nem tudnak pl. záró kifizetési igénylést benyújtani.
 • Arra a kérdésre, hogy a rövidesen megjelenő TOP-pályázatokon engedik-e majd az önkormányzatoknak for-profit (tanácsadó) cégek létrejöttét, igennel felelt Dányi, de arra felhívta a figyelmet, hogy az egyes pályázatok kapcsán a maximálisan felszámítható 2,5%-os projektmenedzsment díjat csak abban az esetben lehet valóban elszámolni, amíg az nem hagyja el az állami-önkormányzati szférát. Ilyen értelemben tehát egy piaci alapú pályázati tanácsadó cég nem tud majd bevonódni elszámolható költségért cserébe a projekt megvalósítási szakaszába. Ez tehát egy régi bizonytalanságra, dilemmára ad most választ a szektor életében.
 • Arra a felvetésre, hogy lesz-e egyáltalán 2020 után még uniós támogatás Magyarországon, úgy reagált: dolgozik a Bizottságban és itthon is egy munkacsoport a 2020 utáni regionális támogatási időszak kereteinek megalkotásán, és ebből ő azt a következtetést vonja le, hogy igen, de ennek keretei és tartalma még nagyon bizonytalan, ahogy arra mi egy múlt heti brüsszeli konferencián elhangzottak alapján szintén rávilágítottunk (német pénzügyminiszter javaslata).
 • Emlékeztetett arra is, hogy például a lengyelek nagyon komoly kimutatásokat készítenek arról, hogy az egyes nagy nettó befizető tagállamok területén működő építőipari cégek (anyacégek) milyen jelentős mértékben részesülnek a kelet-közép-európai országokban felhasznált uniós forrásokból (elnyert projektek megvalósításába őket milyen jelentős részben bevonják).

  forrás:portfolio.hu

pest megye kmrKamarai klubjaink


Visszatérés a weboldalhoz

Hírlevél feliratkozás kisbanner

Hírlevél feliratkozás


Széchenyi kártya
Üzlet @ Hálón kamarai adatbázis
Korrekt Partner pályázati felhívás

Közelgő események

Hogyan vezessem az e-építési naplót szakszerűen és jogszerűen?

2019. június 25. 09:00 - 2019. június 25. 12:00 | 2045 Törökbálint Kazinczy Ferenc u. 124. | Rendezvény

A Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara (PMKIK) az érdeklődői igények szerint az elektronikus építési napló vezetéséről kis csoportos interaktív konzultációkat szervez neg...
Hogyan vezessem az e-építési naplót szakszerűen és jogszerűen? structure-content-more-text
További események