Ugrás a főmenühöz Ugrás a divíziómenühöz Ugrás a tartalomhoz Ugrás a lábléchez

Aktuális:

Friss hírek, események, rendezvények, előadások, kiállítások
<<
>>
INDUL AZ MKIK GVI 2020. ÁPRILISI ONLINE KONJUNKTÚRA FELVÉTELE
INDUL AZ MKIK GVI 2020. ÁPRILISI ONLINE KONJUNKTÚRA FELVÉTELE
Kiemelt téma: a koronavírus-járvány gazdasági hatásai A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazda...
Kerül, amibe kerül - Az európai gazdaság megmentése koronavírus járvány idején - Győri Enikő írása
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara II. Javaslatcsomagja
Gazdálkodó szervezetek, egyéni vállalkozók fizetési kedvezményei
Végrehajtási eljárás felfüggesztése
Magánszemélyek, egyéni vállalkozók fizetési kedvezménye
Az online pénztárgépek éves felülvizsgálata a COVID-19 koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet ideje alatt
A koronavírus hatásainak és kezelésének felmérése a hazai vállalati szektorra vonatkozóan – második hullám
Tisztelt Vállalkozó! A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara annak érdekében, hogy minél pontosabb kép...
MKIK összegző, azonnali beavatkozést igénylő javaslatai
Felmérés a koronavírus gazdaságra gyakorolt hatásairól
Felmérés a koronavírus gazdaságra gyakorolt hatásairól Tisztelt Vállalkozó! A Magyar Kereskedelm...
A koronavírus hatásának felmérése a hazai vállalati szektorra vonatkozóan
A koronavírus hatásának felmérése a hazai vállalati szektorra vonatkozóan Tisztelt Vállalkozó! Az ...
Tájékoztató a kamarai gyakorlati oktatói képzésről és vizsgáról
A kamarai gyakorlati oktatói képzés és vizsga azokat a gyakorlati oktatóként alkalmazott szakemberek...
Felsőfokú logisztikai menedzser képzés
Felsőfokú logisztikai menedzser képzés
2020. március 14-én Budapesten, 2020. április 25-én Székesfehérváron indul Felsőfokú logisztikai m...
CONSTRUMA 39. Nemzetközi építőipari szakkiállítás
Tisztelt Regisztrált Vállalkozónk! Az építőipar hazai csúcsrendezvénye, a közép-kelet-európai régi...
Érdi Nyitnikék 2020
Érdi Nyitnikék 2020
Tisztelt Vállalkozó! Tisztelt Kamarai Tagtársunk! Tisztelt Partnerünk! Örömmel adunk hírt rendez...
A Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara H I R D E T M É N Y E a 2020–2024 közötti időszakra kiterjedő kamarai küldöttválasztásához kapcsolódó Választási Névjegyzéke és Tagjegyzéke közzétételéről
A Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara H I R D E T M É N Y E a 2020–2024...
Horizontális jó gyakorlatok versenye 2020 02 29
WORKSHOP GOVERNATIVO CON LA NAV
“3. Workshop a kormányzati struktúráról” találkozás a NAV-al február 11 @ 9:45 - 13:00 A MOLK és a N...
MEGHÍVÓ - VÁLLALKOZÓI ADÓFÓRUMRA 2020 február 6.
MEGHÍVÓ A VOSZ Budapesti és Pest megyei Regionális Szervezete, a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Váro...
Exportfejlesztési Pályázati Programot hirdet a KKM
Exportfejlesztési Pályázati Programot hirdet a KKM
Export Hírlevél AZ EXPORT NÖVELÉSÉÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG EXPORTFEJLESZTÉSI KOORDIN...
Visszatérés a weboldalhoz

Az önálló régió mellett döntött a Pest megyei közgyűlés

Az önálló régió mellett döntött a Pest megyei közgyűlés

Az önálló régió mellett döntött a Pest megyei közgyűlés

2015. október 30.

Pest Megye Önkormányzatának Közgyűlése egyhangúlag támogatta az önálló Pest megye régió kialakítását.

Pest megye társadalmi-gazdasági fejlődésében (a 2007-13 közötti időszak adatait is megvizsgálva) több területen komoly visszaesés tapasztalható, és ezen visszaesés jelentős részben összefügg a megyei fejlesztésekre jutó források csekély voltával. Ezért a közgyűlés javasolja a kormány részére, hogy a 2016. évi regionális lehatárolás felülvizsgálata során Pest megye önálló NUTS-2-es régióvá válásáról szülessen döntés.

A képviselők egyben döntöttek arról is, hogy felkérik a megye települési önkormányzatait, hogy a Pest megye önálló régióvá válásának támogatását képviselőtestületi határozattal fejezzék ki.

Pest Megye Közgyűlése az elmúlt másfél évtized során több alkalommal foglalkozott az önálló régió kérdésével, annak érdekében, hogy a valós fejlettségének megfelelő statisztikai besorolásba kerüljön Pest megye.

Jelenleg a megye a fővárossal közösen alkotja a Közép-magyarországi régiót (KMR). A régió speciális helyzetét az okozza, hogy az egy főre jutó GDP tekintetében – Budapest hatása miatt – a közösségi átlag fölött áll, ezért – eltérően a többi hat magyar régiótól – 2015-2020 között nem jogosult olyan mértékű és feltételrendszerű európai uniós támogatásokra, mint a közösségi átlag 75 százaléka alatti legfejletlenebb régiók.

A régióban elérhető források csökkenése elsősorban Pest megyét érinti hátrányosan, mivel Pest megye Budapest nélkül a kevésbé fejlett régióknak számítana. Ez a megye számára lényegesen több forrást jelentene a gazdasági szereplőknek, és a közszféra fejlesztéseihez.

Nem ismeretlen ez az elszakadással járó megoldás máshol sem, például Prágától és Berlintől is megszabadult a saját agglomerációja.

A közgyűlés döntését üdvözölte Szűcs Lajos, Pest megye miniszteri biztosa, korábbi megye elnök.

forrás: pestmegye.hu

Szétválhat Budapest és Pest megye az EU-pénzek érdekében!

A közép-magyarországi régió számára 2020-ig járó szűkös uniós források miatt annak vizsgálatán dolgozik egy munkacsoport a Miniszterelnökségen, hogy szét lehet-e választani a közép-magyarországi régiót és ha igen, akkor milyen módon - jelezte egy mai uniós pályázati konferencia keretében Dányi Gábor. A Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára hozzátette: addig, amíg ez a kérdés eldől, azt is vizsgálja ez a munkacsoport, hogy milyen módon lehet kompenzációt nyújtani a központi régió intézményeinek a szűkös uniós források miatt. 

Dányi a Pályázati Tanácsadók Országos Szövetsége (PÁTOSZ) konferenciáján megjegyezte, hogy több tényező (visszatérítendő és nem visszatérítendő források körüli csúszások, azok kombinációja körüli dilemmák) együttese miatt valószínűleg csak a jövő év első felében tudnak megjelenni a GINOP-hoz tartozó energetikai pályázatok és várhatóan azonnal valamilyen kombinált termék formájában jöhetnek majd ki. Az energetikai pályázatok jövő évre átcsúszása egyébként múlt heti lapinformációban már felbukkant.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy jelenleg csaknem kész státuszban van mintegy 1700 milliárd forintnyi keretösszegű uniós pályázat, igaz ebből mintegy 1200 milliárd forintnyi közlekedésfejlesztési beruházásokhoz kapcsolódik majd. A fennmaradó mintegy 500 milliárd forintból mintegy 361 milliárd pedig a GINOP-hoz tartozik, ahogy azt tegnap az NGM államtitkára jelezte. Ebből 90 milliárd forintnyi K+F pályázat egyébként tegnap este meg is jelent.
 

A Dányi által a különböző szakmai kérdésekre elmondott főbb üzenetek:

 
 • A munkacsoport a központi régió szétválasztásával párhuzamosan azt is vizsgálja, hogy ha megtörténne a szétválasztás, akkor addig az időpontig milyen mértékben és milyen módon lehetne kompenzációt nyújtani a központi régióban működő intézményeknek, vállalkozásoknak. Említése szerint egyelőre a lakosságszám arányos kompenzáción gondolkodnak.
 • Az Európai Bizottság felé jövő februárig kell jelezni azt, hogy az egyes országok területén lévő ún. NUTS-II. régiók területén akar-e változtatni az adott ország és ha igen, akkor milyen módon, milyen formában.
 • Dányi hangsúlyozta, hogy a munkacsoport még nem végzett a feladattal, így se döntés előkészítő anyag, se döntés nem született a kérdésben, de számos érv felhozható a központi régió szétválasztása mellett.
 • Érzékeltette: azt azonban nagyon át kell gondolni, hogy egy ún. "lyukas régió" jöjjön-e létre (csak Budapest válik ki közigazgatásilag, pontosabban a NUTS-II. régió szempontjából a központi régióból), vagy Pest-megye "feloszlik", azaz több darabban a területével határos régiókba olvadnak bele az egyes részei.
 • Dányi azt is hangsúlyozta: Budapest fejlettségi mutatói miatt az nem valószínű, hogy Budapest területét tovább lehetne bontani a magasabb uniós támogatási intenzitás, illetve keretösszegek érdekében.
 • (Érdemes megjegyezni, hogy a közép-magyarországi régió számára eldöntött VEKOP 7 évre szóló teljes forráskerete mintegy 283 milliárd forint, és ebből mindössze néhány tízmilliárd forint várható a vállalkozók számára különböző pályázatok formájában. Emiatt már régebb óta látható az a szakmai felvetés,hogy a rendkívüli forrásínség miatt kezdeni kell valamit a központi régióval, mert a mai konferencián is volt felvetés, amely szerint a megye peremterületei semmivel sincsenek jobb helyzetben, mint pl. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye.)
 • Dányi jelzése szerint az energetikai pályázatok meghirdethetőségét jelentősen csúsztatta az, hogy az Európai Bizottság előbb tavaly novemberre, majd idén tavaszra, nyárra, jelen állás szerint pedig idén télre ígéri annak az iránymutatásnak a kiadását, hogy milyen elvek mentén kell felállítani az egyes tagállamokban a visszatérítendő uniós források 2020-ig tartó elosztási rendszerét.
 • Amint a Portfolio szeptember elején elsőként megírta, az a kormánydöntés született, hogy nem várunk tovább erre, hanem az MFB kiír egy közbeszerzéstaz országszerte legalább 400 ponton létrejövő MFB pontok érdekében, hogy a visszatérítendő források (hitel, garancia, kockázati tőke) fizikai elosztási rendszere minél hamarabb fel tudjon állni. Ennek konkrétumairól külön interjút is készítettünk az Miniszterelnökség helyettes államtitkárával.
 • Az energetikai pályázatok megjelentetését a fenti ok mellett az is jelenősen csúsztatta, hogy nagy vita volt arról: ezen kiírásokat milyen módon hirdessék meg (csak vissza nem térítendő, vagy legyen benne visszatérítendő forrás is, ha pedig ilyen kombinált lenne, akkor mi legyen az aránya). A helyettes államtitkár megjegyezte, hogy a megújuló energiafelhasználás terjedését is segítő pályázatokban mindenképpen célszerű lenne a visszatérítendő források alkalmazása is már rögtön az első kiírásoktól kezdve kombinált termékek formájában.
 • Egy másik kérdésre válaszolva Dányi jelezte: bár az Európai Bizottság auditján "leszerepelt", de nincs elvetve, hogy telephely-vásárlási pályázat is legyen a GINOP keretében, azaz várható majd ilyen kiírás is.
 • Egy másik kérdésre leszögezte: a Bizottság komplex elvárásainak (pl. minél nagyobb fókuszáltság) úgy lehetett megfelelni, hogy a kormány végül a termelő ágazatok fejlesztését vállalta a szolgáltató szektorral szemben a GINOP 1-es prioritásában és ezen a döntésen már nem lehet változtatni.
 • Arra a kérdésre, hogy az ebbe a prioritásba tartozó feldolgozóipari kapacitásbővítési pályázat jövőre is várható-e (mivel az ideiek már kimerültek), igennel felelt tekintettel arra, hogy a 7 évre szóló keret 420 milliárd forint.
 • Az új elektronikus pályázói felületen várhatóan október 15-ig megjelenik az időszaki és a záró kifizetési igénylési modul, mivel már átment a teszteken és most az IH teszteli az új rendszert. A kérdés nyilván azért is sürgető, mert a tavaly őszi GINOP-pályázatokon nyertesek közül sokan már meg is valósították a projektet, de nem tudnak pl. záró kifizetési igénylést benyújtani.
 • Arra a kérdésre, hogy a rövidesen megjelenő TOP-pályázatokon engedik-e majd az önkormányzatoknak for-profit (tanácsadó) cégek létrejöttét, igennel felelt Dányi, de arra felhívta a figyelmet, hogy az egyes pályázatok kapcsán a maximálisan felszámítható 2,5%-os projektmenedzsment díjat csak abban az esetben lehet valóban elszámolni, amíg az nem hagyja el az állami-önkormányzati szférát. Ilyen értelemben tehát egy piaci alapú pályázati tanácsadó cég nem tud majd bevonódni elszámolható költségért cserébe a projekt megvalósítási szakaszába. Ez tehát egy régi bizonytalanságra, dilemmára ad most választ a szektor életében.
 • Arra a felvetésre, hogy lesz-e egyáltalán 2020 után még uniós támogatás Magyarországon, úgy reagált: dolgozik a Bizottságban és itthon is egy munkacsoport a 2020 utáni regionális támogatási időszak kereteinek megalkotásán, és ebből ő azt a következtetést vonja le, hogy igen, de ennek keretei és tartalma még nagyon bizonytalan, ahogy arra mi egy múlt heti brüsszeli konferencián elhangzottak alapján szintén rávilágítottunk (német pénzügyminiszter javaslata).
 • Emlékeztetett arra is, hogy például a lengyelek nagyon komoly kimutatásokat készítenek arról, hogy az egyes nagy nettó befizető tagállamok területén működő építőipari cégek (anyacégek) milyen jelentős mértékben részesülnek a kelet-közép-európai országokban felhasznált uniós forrásokból (elnyert projektek megvalósításába őket milyen jelentős részben bevonják).

  forrás:portfolio.hu

pest megye kmrKamarai klubjaink


Visszatérés a weboldalhoz

Hírlevél feliratkozás kisbanner

Hírlevél feliratkozás


Széchenyi kártya
Üzlet @ Hálón kamarai adatbázis
Korrekt Partner pályázati felhívás

Közelgő események

CONSTRUMA 39. Nemzetközi építőipari szakkiállítás

2020. április 1. - 2020. április 5. | 1101 Budapest Albertirsai út 10. | Kiállítás

Tisztelt Regisztrált Vállalkozónk!   Az építőipar hazai csúcsrendezvénye, a közép-kelet-európai régió vezető otthonteremtési kiállítási csokra, a CONSTRUMA 2020. április 1-5. között ...
CONSTRUMA 39. Nemzetközi építőipari szakkiállítás structure-content-more-text
További események